Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΡΟΜΠΕΡ ΦΩΡΙΣΣΟΝ








Σε ηλικία σχεδόν 90 ετών πέθανε χθες στο Βισύ όπου κατοικούσε, ο Γάλλος καθηγητής πανεπιστημίου και από τους πρώτους αναθεωρητικούς Ρομπέρ Φωρισσόν. Ο Φωρισσόν επέστρεψε χθες από την Αγγλία, όπου τις τελευταίες ημέρες έδωσε δύο διαλέξεις, τη μία μάλιστα στην πόλη που γεννήθηκε, στο Σέππερτον μαζί τον Γάλλο Βενσάν Ρεϊνουάρ, όπου για άλλη μία φορά αντιμετώπισε οργισμένους διαδηλωτές εναντίον του.  Μάλιστα, ο διευθυντής του ξενοδοχείου, μετά από απειλές που δέχθηκε ζήτησε από τους ομιλητές και το κοινό να αποχωρήσουν, κι όταν αυτοί αρνήθηκαν, έσβησε τα φώτα και έθεσε σε λειτουργία τον συναγερμό! Οι σκηνές στο βίντεο που ακολουθεί είναι από την προχθεσινή συγκέντρωση.  


 

Χθες, Κυριακή 21 Οκτωβρίου, γύρω στις 7 το απόγευμα, όταν επέστρεψε στο Βισύ, μόλις μπήκε στο σπίτι του υπέστη καρδιακή προσβολή και εξέπνευσε. Ήταν ακούραστος και πιστός στον αγώνα του για την ιστορική αλήθεια και παρά την ηλικία του και την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του συνέχιζε, μέχρι τέλους όπως απεδείχθη, να μάχεται.


Γεννήθηκε το 1929 από Γάλλο πατέρα και Σκωτσέζα μητέρα. Σπούδασε λογοτεχνία στη Σορβόννη, έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα, και εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λυών, μέχρι τη στιγμή που άρχισε να ασχολείται με την ιστορία με αναθεωρητική προσέγγιση. Υπήρξε από τους πρώτους και μέχρι σήμερα κορυφαίους αρνητές του Ολοκαυτώματος, γεγονός που του προκάλεσε πολλά προβλήματα. Έχασε την εργασία του και δεχόταν συνεχώς πάσης φύσεως επιθέσεις, από ποινικές διώξεις και άδικες καταδίκες μέχρι απόπειρες ανθρωποκτονίας. Πριν από 40 περίπου χρόνια η γνωστή γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε δημοσιεύσει ένα αναθεωρητικό άρθρο του και μέχρι σήμερα απολογείται για τη  δημοσίευση αυτή.



Τα επιχειρήματά του ήταν απολύτως επιστημονικά και έτσι μιας και η αντιπαράθεση απέβαινε προς όφελός του, αποφασίστηκε η φίμωσή του. Έτσι ψηφίστηκε στη Γαλλία ο περίφημος νόμος Gayssot που απαγόρευε την άρνηση του Ολοκαυτώματος, και ο οποίος ακολουθήθηκε και από άλλους τρεις τουλάχιστον σχετικούς νόμους κατά της «ρητορικής του μίσους». Με βάση αυτούς τους νόμους, ο Φωρισσόν διώχθηκε και καταδικάστηκε πολλές φορές. Παρ’ όλ’ αυτά δεν πτοήθηκε και δεν σταμάτησε μέχρι τέλους να αγωνίζεται.


ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ δεν μπόρεσε να αντικρούσει τα επιχειρήματά του. Το μόνο που κατάφεραν οι αντίπαλοί του ήταν να θεωρηθεί ότι δεν έχει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Αλλά, πότε, άραγε, μετά το 1945 υπήρξε τέτοια ελευθερία;


Σε πιο δίκαιους καιρούς το όνομα του Ρομπέρ Φωρισσόν θα συμβολίζει την ελεύθερη σκέψη και τον αδάμαστο αγώνα για την αλήθεια.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Πηγή: Ευρωπαϊκή Αντίσταση


The Stormtrooper