Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

DER STÜRMER



Σε μια σημαδιακή ημερομηνία, στις 20 Απριλίου 1923, σε διάφορα σημεία της Νυρεμβέργης κάνει την εμφάνισή της μια εφημερίδα που θα ταράξει τα νερά στη ζωή της πόλης. Ο τίτλος της, Der Stürmer (ο επιτιθέμενος), θα δώσει και το στίγμα της. Κάθε εβδομάδα, η εφημερίδα αυτή είναι ικανή να ταράζει τις Αρχές της πόλης και να δίνει τροφή στους πολίτες για συζήτηση. Η Der Stürmer μαζί με την επίσημη εφημερίδα του NSDAP Völkischer Beobachter (Λαϊκός Παρατηρητής) θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον έντυπο προπαγανδιστικό αγώνα του NSDAP.


Der Stürmer: ''Οι βιαιοπραγίες των εβραίων''

Εκδότης της εφημερίδας είναι ο Γιούλιους Στράιχερ. Μια εμβληματική φυσιογνωμία, ερχόμενος από τον  Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον σιδηρούν Σταυρό Α΄ Τάξεως, θα ιδρύσει το Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο θα ενταχθεί το 1921 στους κόλπους των Εθνικοσοσιαλιστών του Αδόλφου Χίτλερ. Λίγα χρόνια αργότερα ο Αδόλφος Χίτλερ στον Β' τόμο του Mein Kampf (κεφ. 8) θα τον επιδοκιμάσει για αυτήν την απόφαση.  


Der Stürmer: ''Στρατιωτικά γυμνάσια του ψεύδους''

Το 1923 μετά από την Επανάσταση του Μονάχου, ο Στράιχερ θα φυλακιστεί στις φυλακές του Λάντσμπεργκ και η κυκλοφορία της Der Stürmer θα σταματήσει. Η πίστη του Στράιχερ στον Αδόλφο Χίτλερ ακόμη και στη φυλακή θα τον ανεβάσει στην εκτίμηση του Führer, πράγμα που θα του το καταστήσει φανερό αρκετές φορές στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

 

Αδόλφος Χίτλερ και Γιούλιους Στράιχερ

Μετά από την αποφυλάκιση του Στράιχερ, η Der Stürmer επανεκδίδεται και αρχίζει να δυναμώνει σε κυκλοφορία και φήμη. Επεκτείνεται σε όλη τη Γερμανία καθώς και στο εξωτερικό. Το αποκαλυπτικό της περιεχόμενο, η αντισημιτική και αντιμαρξιστική της δράση και τα εφευρετικά της σκίτσα που συνοδεύουν πάντα το εξώφυλλό της θα την κάνουν το ίδιο δυνατή με μια μεραρχία των SS. Στα μέσα της δεκαετίας του '30 η Der Stürmer θα πουλάει συστηματικά πάνω από 500.000 φύλλα.


Der Stürmer: ''Εβραϊκή αιμομιξία''

Μετά από το τέλος του πολέμου ο Γιούλιους Στράιχερ θα συλληφθεί από τις Συμμαχικές δυνάμεις στην Αυστρία. Στη Δίκη της Νυρεμβέργης θα πληρώσει το τίμημα της αλήθειας της Der Stürmer, την πίστη του στον Εθνικοσοσιαλισμό και την αφοσίωσή του στον Αδόλφο Χίτλερ. Θα είναι ένας από τους 12 που θα καταδικαστούν εις θάνατον.


DER STÜRMER
DIE JUDEN SIND UNSER UNGLÜCK
Der Stürmer: ''Οικονομία και Ιουδαϊσμός. Χωρίς λύση στο ζήτημα των εβραίων δεν θα επέλθει λύση στη γερμανική οικονομία''. Η Der Stürmer και ο μέσος Γερμανός έμπορος"

Στις 16 Οκτωβρίου 1946 είναι ο έκτος κατά σειρά που θα οδηγηθεί στην αγχόνη. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του David Irving στο βιβλίο του  «Η Δίκη της Νυρεμβέργης'»: «Ο Στράιχερ, που είχε τραυματιστεί στο γόνατο, φοβόταν μήπως δεν μπορούσε να ανέβει στητός τα σκαλιά της αγχόνης, όπως είχε υποσχεθεί στη γυναίκα και τον γιο του κατά την τελευταία τους συνάντηση. Τους είχε πει πως έκανε ειδικές ασκήσεις για να καταφέρει να περπατήσει χωρίς το μπαστούνι. Έβαλε μια άλλη πινελιά στη ζοφερή κατάληξη αυτής της ημέρας, κάτι που κανένας από τους υπόλοιπους δεν σκέφτηκε να κάνει: εκείνη την ημέρα ήταν το Πουρίμ, μια από τις μεγάλες γιορτές του ιουδαϊκού ημερολογίου, σε ανάμνηση της διάσωσης των εβραίων στην Περσία από τον όλεθρο, με τον οποίο τους απειλούσε ο Αμάν. “HEIL HITLER!” αναφώνησε. “Σήμερα είναι μια πανηγυρική ημέρα για τους εβραίους, αλλά είναι η δική μου γιορτή Πουρίμ (σε μένα έλαχε ο κλήρος)! Η μέρα θα έλθει όταν οι μπολσεβίκοι κρεμάσουν τους περισσότερους από εσάς!”».  

Σωτήρης Αντωνακόπουλος


The Stormtrooper