Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Kαλλιτέχνες του Τρίτου Ράιχ


Franz Stassen (1869-1949)  

O Strassen έγινε μέλος του NSDAP το 1930. Δημιούργησε τέσσερα χαλιά τοίχου για τη γραμματεία του Χίτλερ (Reichskanzlei) τα οποία απεικόνιζαν σκηνές από την Έντα. Ήταν στενό μέλος του κύκλου γύρω από τον Zίγκφριντ Βάγκνερ και  ζωγράφισε κυρίως σκηνές από έργα του Βάγκνερ και μετά τον πόλεμο ζωγράφισε σκηνές του έργου του Γκαίτε, Φάoυστ. Αν και ο ίδιος καλλιτεχνικά δεν ασχολείτο με την πολιτική, το 1939 διορίστηκε καθηγητής.


Hans Adolf Bühler (1877-1951) 

Ανήκε στην οργάνωση  ''Μαχητική Ένωση για τον γερμανικό Πολιτισμό'' (Κampfbund für Deutsche Kultur) με αρχηγό τον Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ και σε πολλές άλλες. Υπηρέτησε τον ευγενή σκοπό της προστασίας και προαγωγής της Άριας τέχνης από διάφορα πόστα. Διετέλεσε μεταξύ άλλων διευθυντής της σχολής τέχνης της Βάδης, διευθυντής της αίθουσας τέχνης Καρλσρούης, ήταν υπεύθυνος για την πρώτη έκθεση εκφυλισμένης τέχνης και αρχισυντάκτης του εθνικοσιαλιστικού καλλιτεχνικού εντύπου ''Das Bild''. Aκόμη το 1937 του απονεμήθηκε το βραβείο Grand Prix στην διεθνή έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, (Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne).


Heimkehr (1940)

Wilhelm Petersen (1900-1987)

Το 1938 ονομάστηκε καθηγητής των εικαστικών τεχνών από τον Αδόλφο Χίτλερ. Βετεράνος του Α' Ππ και των φράικορπς, κατά τον Β' Ππ πολέμησε στα Waffen SS και ανήκε στους εικονογράφους του από τον Χίμλερ εκδοθέντος εντύπου "SS-Leithefte". Κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις παρασημοφορήθει και τοποθετήθηκε στο προσωπικό επιτελείο του Χίμμλερ. Έργα του αγοράστηκαν από τον Γκαίρινγκ, Μπόρμαν αλλά και από τον ίδιο τον Χίτλερ για την προσωπική του συλλογή.

Για περισσότερα έργα πατήστε ΕΔΩ



Nibelungen, Rückkehr von Isenstein (1932)

Georg Sluyterman von Langeweyde (1903-1978) 

Mέλος του NSDAP και των Ταγμάτων Εφόδου και συνείσφερε καλλιτεχνικά στον προπαγανδιστικό αγώνα του κινήματος. Χαρακτηριστικό της τέχνης του είναι ότι ερμήνευε λογοτεχνικό υλικό ενώ προσέθετε παροιμίες και παραθέματα από δημοτικά τραγούδια στις δημιουργίες του. Αρχικά ασχολήθηκε με το σχέδιο και την ξυλογραφία και αργότερα με την ζωγραφική. Το 1940 ήταν ένας από τους τρεις πιο αντιπροσωπευτικούς Γερμανούς καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την γερμανική τέχνη στην 22η Biennale της Βενετίας (μια διεθνής έκθεση τέχνης που πραγματοποιείται και σήμερα). Το 1941 κατατάχθηκε εθελοντικά στον στρατό και στάλθηκε στο ανατολικό μέτωπο όπου συνέχισε να κάνει πολεμικά σκίτσα. Επιβίωσε τον πόλεμο έπειτα από σύντομη αιχμαλωσία

 


Wolfgang Willrich (1897-1948)

Φανατικός υπέρμαχος της εθνικοσοσιαλιστικής καλλιτεχνικής πολιτικής και πολέμιος της εκφυλισμένης τέχνης. Αρθρογραφούσε σε πολλά εθνικοσιαλιστικά έντυπα για την τέχνη. Συμμετείχε στην κατάσχεση εκφυλισμένων ''έργων'' στην αίθουσα τέχνης του Αμβούργου το 1937. Ήταν ανθυπολοχαγός στα SS και στον πόλεμο υπηρέτησε σε λόχο προπαγάνδας (propaganda kompanie).

για περισσότερα έργα πατήστε ΕΔΩ 


Familienbildnis (1938)

The Stormtrooper